Президентката на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и българският държавен глава Румен

...
Президентката на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и българският държавен глава Румен
Коментари Харесай

Силяновска и Радев по едно и също време бяха в Рим, но не се срещнаха, всеки си имал програма

Президентката на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и българският държавен глава Румен Радев бяха във Ватикана тази заран на обичайна визита по случай 24 май, само че не се видяха. След което двамата обясниха, че стратегиите им са конкретизирани към този момент. Иначе и двамата желали да се срещнат, въпреки че не стана ясно дали имат предпочитание.

Силяновска разгласи, че няма да има среща с Радев в Рим.

„ И аз, и президентът Румен Радев изразихме готовност за среща, само че до нея няма да се стигне. И двете делегации имат своя стратегия, само че казахме, че ще я осъществяваме час по-скоро, в първия комфортен миг. Готовността остава и остава да се забележим ”, каза тя в отговор на журналистически въпрос в репортаж на ТВ 21 незабавно след аудиенцията при папа Франциск. 

" Положителен знак е, че президентът на РСМ прояви блян за такава среща ", отговори Радев на въпрос дали е желана среща в Рим. Той също изясни, че програмата е натоварена и разчетена до минута.

" Очаквам, че в скоро време такава среща ще се случи. Вчера имахме доста изчерпателен и другарски диалог с президентите на Италия, Португалия и Гърция ", добави той.

След което попитан направо дали кани президентката отговори:

" Аз от дълго време от години наред поканвам президента на РСМ в България. Каня я, несъмнено. "

Но даде и рекомендация към Силяновска-Давкова, чийто първи акт като държавен глава беше да създаде скандал по време на клетвата си като назова страната си " Македония ", а не с формалното си име.

" Моето обръщение към президента на Република Северна Македония е, че България чака час по-скоро смяна в реториката и най-накрая преустановяване на езика на омразата ", добави той. 

" Скопие би трябвало да покаже, че в действителност желае да бъде част от обединена Европа, като извърши всички условия, които се показват от нея от Европейски Съюз по този начин, както е било за всяка страна членка ", добави той.

В формалното известие от кабинета на президента на Република Северна Македония се споделя, че по време на визита с главата на Римокатолическата черква Силяновска е изразила убеденост, че по време на нейния мандат страната " ще се стреми още по-интензивно към задълбочаване на цялостните връзки със Светия трон за подсилване на партньорството и поддържане на взаимно почитание, учредено на общи исторически, културни и религиозни обичаи ".

Била е прегледана опцията за развиване на институционалното съдействие в региона на образованието, науката и културата, обменени са били отзиви за " настоящите провокации пред католическата общественост " в страната,  а Силяновска е подарила на папа Франциск " огромна дърворезба с претекст на птицата феникс, която е знак на вечността ".

Президентът на РСМ е провела среща и с държавния секретар на Светия трон монсеньор Пиетро Паролин, на която е била изразена " подготвеност за продължение на градивното съдействие в духа на взаимното съгласие и общите полезности ".

" С папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство пред човечеството сега е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в линията Газа и избиването на хиляди почтени хора ", сподели пред български публицисти в Рим Радев след срещата с Франциск.

После добави, че това изисква осъзнаване, доста разсъдък и напъните на цялата интернационална общественост да се търсят пътища за мир, учредени на интернационалното право.

През 2021 година за визитата при папата Радев дори качи и вози на държавния аероплан тогавашния държавен глава на РСМ Стево Пендаровски. Тогава двамата почетоха заедно делото на светите братя Кирил и Методий в Рим. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР